Resepi Satay Ayam dan Kuah Kacang



Bahan-bahan
400gm daging ayam tanpa tulang-dipotong kecil2
1/2 sudu teh garam
40gm gula
lidi sate (direndam dgn air)
3 sudu besar minyak Bahan dikisar:-
4 ulas bawang merah
2 cm kunyit hidup
biji buah keras
1 cm lengkuas
1/2 sudu besar ketumbar-disangrai
1/2 sudu teh jintan manis-disangrai
1/2 sudu teh jintan putih-disangrai
2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat
4 sudu besar santan (jun guna susu cair sbb santan x d, hehe)
1 batang serai
1 btg serai dititik-untuk direnjis pd satay

Cara-cara
1)Perap ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama 3 jam. (jun perap 1 semalaman).
2)Cucuk ayam pada lidi satay.
3)Lebihan bahan perap tadi dicampur dgn sedikit minyak tadi dan renjis gunakan serai yg ditik semasa membakar sate.
4)Bakar hingga masak.

Bahan KUAH KACANG
600 gm kacang tanah yang telah disangai
5 biji bawang besar
½ cawan cili kering dikisar
1 cawan gula melaka
1 cawan minyak
garam secukup rasa

Cara cara:
Kacang tanah mestilah cukup masak sewaktu disangai. Dibuang kulit, disejukkan dan direndam seketika sebelum dikisar. Ketika kisar dalam blender, guna air secukupnya untuk gerakkan blender. Jangan terlalu banyak sangat air.

Sumber :http://www.kongsiresepi.com/read/2098/0/
http://www.myresipi.com/top/detail/1040

0 Tinggalkan Komen Anda Di Sini.:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2010 CeCiTeR | Blogger.com