Resepi Macaroni Cheese Bakar
Bahan-bahan
200gm macaroni - rebus sehingga lembut dan toskan
200gm mozzarella cheese
Bahan Sos daging
500gm daging kisar
1 tin besar pati tomato (puree)
1 biji bawang besar (sebaiknya yang kuning)
3 biji bawang putih
2 biji tomato yang besar
1 sudu teh oregano
1 sudu teh basil
1 sudu teh thyme
garam dan sedikit gula (ikut citarasa masing-masing)
5 sudu makan tomato sos
2 sudu makan sos cili
cendawan butang-hiris nipis
Minyak zaiton/minyak masak/minyak jagung
Cara Untuk Buat Sos
1. Potong dadu bawang besar dan bawang putih.
2. Tomato di mesin dengan sedikit air.
3. Panaskan minyak (akak guna minyak zaiton) dalam 3-4 sudu makan.
4. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
5. Masukkan daging kisar dan kacau sehingga daging masak dan masukkan tomato kisar sehingga pekat.
6. Tuangkan pula tomato puree bersama-sama 1 tin air.
7. Masukkan juga oregano, thyme, basil, garam, gula, cili sos dan sos tomato dan biarkan mendidih dengan api perlahan.
8. Biarkan sos mendidih sehingga 10-20 minit (pekat) dan rasa dulu (agak-agaklah yer) barulah di padamkan api.
Untuk Sos putih
2 sudu besar mentega
3 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu full cream/fresh milk/low fat
sedikit serbuk lada sulah
sedikit kiub ayam ( optional )
2 keping keju chedar
sedikit garam-jika perlu
air utk adjust kepekatan sos – kalau sos pekat sangat boleh tambah air
Cara Masak Untuk sos putih
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.
2. Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah dipanaskan semula.
3. Kemudian masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam sedikit. Bila dah pekat sikit bolehlah padamkan api.
Sumber :http://www.kakinakl.com/2013/05/resepi-macaroni-cheese-bakar.html
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 Tinggalkan Komen Anda Di Sini.:
Catat Ulasan