Resepi Kek Chocolate Moist



Bahan-bahan
100 g tepung naik sendiri
40 g serbuk koko (DJ guna koko hitam)
150 g gula pasir (dikisar halus)
3 biji telur A
50 g marjerin / mentega (dicairkan) - DJ guna marjerin
60 ml susu cair
1 sk esen vanilla
1 sk ovalette

Cara-cara :
1) Ayak tepung bersama serbuk koko.
2) Panaskan oven pd suhu 170C. Lengserkan loyang kek dgn mentega dan alaskan dgn baking paper. Sapukan lagi dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
3) Satukan gula, telur, esen vanilla, ovalette dan susu cair di dalam mangkuk pengadun dan putar hingga gebu.
4) Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan hingga sebati.
5)Masukkan marjerin / mentega cair dan kacau perlahan dgn menggunakan senduk kayu atau spatula.
6) Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 20-25 minit (bergantung pd suhu oven masing2).
7) Setelah masak, keluarkan terus kek dari oven dan sejukkan sebelum dihiaskan dgn ganache / topping kesukaan.

Sumber :http://dayangjack.blogspot.com/2010/01/kek-coklat-bakar-resepi-ii.html

0 Tinggalkan Komen Anda Di Sini.:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2010 CeCiTeR | Blogger.com