RESEPI KARI DAGING




Bahan-bahan

1 kg daging(lembu) - potong lebar/cuci tos
3 paket srbuk kari daging = 75gm
* 1 labu bwg besar
* 8 biji bwg merah
* 5-6 ulas bwg putih
* 2 inci halia
* 1 inci lengkuas
* 1 inci kunyit hidup
* 2 btg serai
* 15 biji cili api

bahan untuk di kisar
3 cawan santan - sedrhana pekat
3 sudu besar kerisek
1 1/2 keping kecil gula kerek@gula melaka pun bleh
1@2 keping asam gelugor
1 1/2 cawan air panas - selepas tumis rempah
3-4 helai daun pndan - simpul
4 biji kntang - potong
garam ckup rasa

Cara-cara
-Kita panaskn 1/2 cwn minyak, cam biasa.. tumis bhn kisar brsama rmpah 4 sekawan hingga naik bau & sedikit kering
-Masukkn rmpah kari daging(kecilkn api) gaul sebati kejap d ikuti 1 1/2 cwn air panas.. masak rmpah hingga pecah minyak
-Boleh masukkn daging & daun pndan.. gaul mesra brsama rmph - tutup periuk supaya cpat empuk(guna api sederhana smula) - kacau skali-skala
-Agak2 daging hmpir lmbut, masukkn kntang d ikuti santan, asam keping, gula kerek@gula gerek
-Apabila daging & kentang agak lmbut, bleh letak garam.. sesuai rasanya, 5 minit trakhir sblum tutup api pastikn kari merenih dgn api kecil (kuahnya agak pekat jga)

sumber:click here

0 Tinggalkan Komen Anda Di Sini.:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2010 CeCiTeR | Blogger.com