Resepi udang masak masam manis

udang masak masam manis
Bahan-bahannya:
500 gram udang saiz besar - digunting sesungut, belah belakang dan cuci bersih
secubit garam
sedikit serbuk kunyit
15 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar
1 ulas bawang putih kisar
sos tomato secukupnya - saya tak sukat
sedikit sos cili - bagi pedas
1/2 sudu kecil pati asam jawa adabi
1 sudu kecil serbuk cukup rasa
sedikit garam dan gula

Cara-caranya:
1. Lumurkan udang bersama garam dan serbuk kunyit, ketepikan.
2. Panaskan minyak dan goreng udang tadi sekadar kulitnya bertukar warna. Angkat dan toskan minyaknya.
3. Dengan lebihan minyak tadi (kalau banyak sila kurangkan), tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
4. Masukkan sos tomato, sos cili dan asam jawa. Kacau sebati.
5. Masukkan serbuk cukup rasa Knorr, kacau lagi. Rasakan masin dan manisnya barulah masukkan udang yang telah digoreng tadi.
6. Gaulkan udang dengan bahan-bahan tumis tadi hingga mesra dan siap untuk dihidangkan.

0 Tinggalkan Komen Anda Di Sini.:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2010 CeCiTeR | Blogger.com