Resepi : Kek Span Pelangi

Kek Span Pelangi
Bahan-bahan:
6 Biji Telur
1 1/2 cawan gula aising
3 cawan Tepung naik sendiri
2 cawan marjerin
1 sudu besar perasa vanilla / esen vanilla
1 sudu besar baking powder
1 sudu kecil pewarna

Cara-cara membuatnya:
1. Pukul telur dan gula aising sehingga sebati
2. Masukkan marjerin dan pukul sehingga sebati
3. Masukkan perisa vanilla / esen vanilla pukul lagi
4. Masukkan pula baking powder dan pukul lagi
5. Kemudian masukkan tepung dan pukul sehingga kembang dan gebu (Qaseh guna kelajuan paling tinggi)
6. Apabila dah selesai asingkan kepada 3 bahagian (Kalau salah satu tak letak pewarna pun tak apa)
7. Masukkan warna dan kacau sebati dengan adunan tadi.
8. Masukkan tiga adunan berlainan warna dalam satu bekas pembakar kek
9. Bakar kek dengan kepanasan 150 darjah celcius selama 40 minit - 45 minit
10. Cara untuk mengetahui kek dah masak ada 2...
i) Bau wangi kek
ii) Cucuk lidi di tengah-tengah kek...jika lidi licin dan tidak melekit @ basah maknanya kek dah masak. Kalau tak tambah lagi 5-10 minit.

0 Tinggalkan Komen Anda Di Sini.:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2010 CeCiTeR | Blogger.com