Resipi KEK LAPIS PANDAN

KEK LAPIS PANDAN
Bahan-bahan (kek):
3 biji telur saiz A
60gm gula kastor
60gm tepung naik sendiri | diayak
7.5gm ovalet
1 sudu besar santan kotak
35gm minyak masak
½ sudu teh pes pandan

Bahan-bahan (kaya pandan):

250gm santan kotak
250gm air
80gm gula kastor
5gm serbuk jeli
50gm tepung Hoen kwee putih/hijau
1 sudu besar pes pandan
50gm jus pandan
Secubit garam
150gm krim putar
30gm kelapa kering

Cara memasak:
1. Putar telur, gula, ovalet dan pes pandan sehingga kembang dan gebu.
2. Masukkan tepung dan santan. Putar hingga sebati.
3. Masukkan minyak masak dan pukul lagi sehingga rata.
4. Tuangkan adunan ke dalam ke dalam acuan bersaiz 7" yang digriskan. Bakar pada suhu 175ÂșC selama 15 minit atau sehingga masak. Sejukkan.
5. Untuk kaya pandan, masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk tahan panas dan masak di atas api sederhana sehingga pekat.
6. Potong kek tadi kepada 4 lapis dan lapiskan dengan kaya pandan kepada setiap lapis sehingga habis. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
7. Untuk hiasan, putarkan krim putar dan sapu di sekeliling kek tadi serta hiaskan dengan kelapa kering

0 Tinggalkan Komen Anda Di Sini.:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2010 CeCiTeR | Blogger.com