RESEPI FRUITS TART

RESEPI FRUITS TART

BAHAN2 PASTRY:-

150 g mentega
80 g gula halus
1 biji telur
280 g ttepung gandum
1 sudu air

BAHAN2 KRIM PASTRY:-

300 ml susu segar
2 biji kuning telur
60 g gula halus
20 g tepung gandum (diayak terlebih dahulu)
50 g tepung kastard (diayak terlebih dahulu)
1 camca teh esen vanilla
2 camca besar mentega

BAHAN2 LAIN:-

Coklat cair secukupnya
Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)J

Cara-cara UNTUK PASTRY:-

Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau hingga gula hancur.
Masukkan telur dan terus kacau hingga berkrim.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun sehingga menjadi doh yg lembut.
Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.

UNTUK KRIM PASTRY:-
Panaskan susu hingga menjadi suam.
Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak.
Tuang susu suam sedikit demi sedikit sambil terus kacau hingga susu habis dituang.
Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin. Matikan api dan masukkan esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.

Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan.
Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan.
Buat hingga habis. Kemudian anda perlu cucuk-cucuk permukaan kulit tat dgn garfu.
Bakar selama 10 - 12minit atau hingga kuning ke emasan.

Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan.
Sapukan bahagian dalam kulit tat dengan coklat cair.
Paipkan dgn krim pastri tadi dan last sekali
Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....

resepi:kredit to http://zettakitchen.webs.com/apps/blog/show/2834027

0 Tinggalkan Komen Anda Di Sini.:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2010 CeCiTeR | Blogger.com