Perjuangan Chong Wei Berakhir Pada Peringkat Separuh Akhir

chong wei

KUALA LUMPUR – Jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei gagal mempertahankan kejuaraannya apabila tewas di pusingan separuh akhir kepada pemain China, Chen Long pada aksi separuh akhir Kejohanan Siri Super Dunia di Stadium Li Ning, China awal pagi Sabtu.

Chen Long menewaskan Chong Wei 21-16 16-21 21-18 dalam masa 1 jam 19 minit dan bakal bertemu rakan senegaranya, Lin Dan ataupun Peter Hoeng Gade (Denmark) pada aksi akhir Ahad.
Dengan kekalahan ini menyaksikan Chong Wei gagal merangkul gelaran juara yang dimenanginya pada tahun 2008,2009 dan 2010 pada kejohanan berprestij ini.

Chong Wei merupakan satu-satunya wakil negara yang beraksi di peringkat separuh akhir selepas pasangan beregu utama negara, Koo Kien Keat dan Tan Boon Heong tewas pada kesemua tiga perlawanan Kumpulan B.

Kejohanan itu adalah kemuncak dalam siri Super Dunia OSIM BWF di mana lapan pemain utama perseorangan lelaki dan wanita, beregu dan beregu campuran bersaing merebut hadiah keseluruhan wang tunai AS$500,000 (RM1.6 juta).

1 Tinggalkan Komen Anda Di Sini.:

imfourstring berkata...

kita tak boleh salahkan chong wei..yang bersalah skang ni adalah BAM. sebabnya BAM xde pun calon atau pelapis yang mampu menandingi chong wei. sepatutnya ada pelapis yang boleh follow chong wei..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2010 CeCiTeR | Blogger.com